Over mij

Ik ben Tamara Straetemans, het gezicht van Altamente. Ik ben een hoogbegaafde moeder van twee hoogbegaafde zonen. Mijn interesse in hoogbegaafdheid begon toen we hoorden dat mijn oudste zoon Giel (nu 10 jaar) hoogbegaafd is. Blijkbaar klopte het beeld dat ik van hoogbegaafdheid had niet. Vanaf dat moment ging ik me op alle mogelijke manieren informeren over het onderwerp.

 

Na een tijdje werd ook duidelijk dat ik zelf hoogbegaafd ben, al duurde het nog een hele tijd voor ik dat luidop durfde zeggen. Als succesvol aangepast meisje doorliep ik de lagere school met schitterende resultaten, maar in het middelbaar liep ik vast. Mindere resultaten, een gebrek aan motivatie, terechtkomen in een watervalsysteem om dan toch nog een diploma ASO te halen. Ook op het unief bleef ik worstelen met studeren, motivatie en concentratie, al kon ik met momenten wel helemaal enthousiast worden over een vak en daar dan ook schitterende resultaten voor behalen. Niemand die het begreep, ook ikzelf niet, tot grote frustratie bij mezelf en mijn omgeving. Nu begrijp ik waar ik vastliep en ook al blijft het jammer, ik heb er vrede mee. Uiteindelijk ben ik op mijn pootjes terechtgekomen.


Omdat ik voel dat ik een verschil kan maken voor anderen, volgde ik de intensieve verdiepingsopleiding en de expertopleiding van Hoogbloeier Gifted Academy en na het afleggen van het examen mag ik me nu specialist hoogbegaafdheid noemen. Als partner van het Hoogbloeier netwerk kan ik me continu bijscholen in het onderwerp, overleggen met collega-partners en waar nodig doorverwijzen naar de juiste expert. Om me nog verder te specialiseren volg ik sinds september 2021 de RITHA-opleiding aan de Radboud University om ECHA Specialist in Gifted Education te worden.

Mijn sterkte is mijn verbindende houding want met een open en constructieve houding en een goede communicatie tussen de betrokken partijen kan het beste resultaat behaald worden. Als ervaringsdeskundige weet ik hoe het voelt als hoogbegaafde om vast te lopen, maar ook hoe het voelt als moeder om je kind te zien worstelen. Dankzij mijn opleidingen begrijp ik de diversiteit en complexiteit binnen hoogbegaafdheid. Maar ik weet uit ervaring ook dat verandering mogelijk is, soms met slechts enkele aanpassingen.