Tijdens ons werk met meer- en hoogbegaafde kinderen ontwikkelen we ook zelf materialen om te werken rond mindset, emoties, onderpresteren, inzicht in hoogbegaafdheid, enz.
Wij vinden het fijn als onze materialen gebruikt worden in school of thuis en daarom delen we ze graag. Jullie ervaringen zijn zeker welkom!

Deze materialen zijn eigendom van Altamente (en Hoogbegaan) en mogen dus niet commercieel gebruikt worden.

Een emotiewijzer helpt kinderen emoties te herkennen en te benoemen. Het is een belangrijke eerste stap om daarna te leren omgaan met emoties en gepast te kunnen reageren.

 

De Gevoelens Praatkaart kan gebruikt worden om te reflecteren over situaties die een emotionele reactie teweegbrengen. Je kan samen stilstaan bij wat er gebeurde en wat dit teweegbracht. Verder kan je samen kijken of de daaropvolgende reactie wel helpend en gepast was en of een andere manier van reageren beter zou zijn. Het helpt bij de ontwikkeling van de emotieregulatie.

Emotiewijzer
PDF – 248,5 KB 1507 downloads
Gevoelens
PDF – 70,7 KB 714 downloads

Met deze zone-kaart kunnen kinderen leren inschatten in welke zone ze zitten. We vertellen kinderen dat ze voldoende in de leerzone moeten zitten, maar het is hen niet altijd duidelijk wanneer ze echt aan het leren zijn. Op deze manier wordt visueel duidelijk in welke zone ze zitten bij een opdracht en het nodigt uit om te reflecteren wanneer zelfinschatting nog niet goed lukt. Voor kinderen met kleurenblindheid hebben we ook een zwart-wit versie gemaakt.

Zones
PDF – 142,3 KB 1523 downloads
Zoneszw
PDF – 148,1 KB 1145 downloads

Deze Zoekjezoneskaart is gemaakt om bij te houden welke opdrachten van een denkspel je al deed. Op deze kaart duid je niet gewoon aan welke uitdagingen je afgewerkt hebt, maar ook in welke zone je zit tijdens het maken. Zo krijg je meer inzicht in wanneer je in de lef/leerzone zit, en zie je ook dat wat eerst moeilijk is, weer makkelijker wordt! De kaartjes zijn A5-formaat en kunnen dus per twee op een A4 geprint worden. Er is een versie met gekleurde emoticons en eentje met niet-gekleurde emoticons.

Zoekjezoneskaart
PDF – 304,6 KB 844 downloads
Zoekjezoneskaartzw
PDF – 304,5 KB 644 downloads

Met dit Plan van Aanpak voor als ik het even moeilijk heb kan je kind op een moeilijk moment terugvallen op mogelijkheden die vooraf genoteerd werden. Op het moment zelf is het voor kinderen vaak moeilijk om nog te bedenken wat hij of zij zou kunnen doen. Bij wie kan je kind terecht, wat kan je kind zelf doen, hoe kan je kind rustiger worden. Je kan ook een Plan van Aanpak maken specifiek voor wanneer je kind een moeilijk moment heeft in school.

Plan Van Aanpak
PDF – 121,0 KB 1446 downloads

Deze Ik weet het niet! - printable is helpend wanneer een kind vastloopt wanneer het iets niet meteen weet en daarop blokkeert of te snel hulp gaat vragen. Via deze weg krijgt het kind een heleboel mogelijkheden voorgesteld om te proberen. Als begeleidende ouder, leerkracht of coach kan je het kind aanmoedigen die dingen te doen, of te vragen wat ze al geprobeerd hebben. 

Printable Ikweethetniet
PDF – 208,7 KB 586 downloads

Gebruik deze Basistips voor verrijking om aan de slag te gaan met verrijking in je klas of geef het door aan de leerkracht van je kind die nog niet goed weet hoe verrijking aan te pakken.

Basistips Voor Verrijking 1
PDF – 224,0 KB 154 downloads